Slapen in de woestijn in Oman

De spanningen zijn de afgelopen tijd behoorlijk opgelopen in Oman. Toch is het land nog steeds in opkomst als vakantieland. Zelf was ik in Oman toen het er rustig was,  in het voorjaar van 2012. Ik bezocht Sohar, Muscat en als een van de hoogtepunten van de reis sliep ik een nacht in de woestijn. Ik verbleef in het 1000 Nights Camp in Wahibi Sands, ten zuiden van Muscat. Een geweldige ervaring die ik nooit ga vergeten.

Four wheel drive

Er is in ieder geval één belangrijk ding dat je absoluut nodig hebt als je de woestijn in gaat: een four wheel drive. Zonder dit vervoermiddel heeft het geen zin om op pad te gaan. Je moet namelijk minstens tien kilometer off road door de woestijn sjezen om bij het kamp te komen. Dat sjezen (dune bashen) is overigens een beleving op zich. Zelf heb ik ook met een Jeep een stuk door de zandduinen gereden en de adrenaline gierde door m’n lijf. Bedenk dat je bovenop een stijle zandberg staat en dat je naar beneden moet rijden. Het liefst zonder om te vallen of vast te komen zitten. Eng! Maar gaaf! Ik had een ervaren woestijnrijder naast me zitten, maar anders is het slim om een gids te nemen die je door de duinen chauffeurt.

Arabische tent

In het 1000 Nights Camp kies je uit vier verschillende soorten accomodaties. Ik sliep in de meest authentieke (en goedkoopste) variant: de Arabische tent. Je vindt er een tweepersoonsbed, een lamp en een stopcontact. Grenzend aan de tent is een stenen douche met toilet, maar zonder dak. Al douchend kun je dus naar de oneindige sterrenhemel staren die zo typisch is voor de woestijn. Het restaurant van 1000 Nights Camp biedt zowel internationale als Arabische gerechten. Tijdens mijn bezoek werd er ’s avonds gezamenlijk met alle gasten op traditionele wijze een geit geslacht die dezelfde avond op het menu stond. En oh ja, er is natuurlijk geen alcohol verkrijgbaar.

Zonsondergang

Een absolute aanrader is de zonsondergang in Wahibi Sands. Vanuit het kamp kun je verschillende zandduinen op lopen en genieten van de schitterende kleuren en het snel veranderende licht. Echt een magische sfeer. Ook wakker worden is bijzonder. De ambiance van de tent is natuurlijk al uniek, maar daarnaast word je ‘s ochtends gewekt door het oeh-oeh-oeh van de woestijnvogels.

Muscat

Ga je ook nog naar Muscat? Ga dan in ieder geval naar de Sultan Qaboes-moskee, de grootste moskee van Oman. Ook de Old Muttrah Souk is leuk. Een traditionele bazaar met smalle gangetjes en heel veel goud, zilver, kleding en traditionele producten. De bazaar is van zondag tot en met donderdag ’s middags tussen 13:00 en 16:00 uur gesloten en op vrijdag alleen tot 13:00 uur geopend.

Let alsjeblieft op je kleding in Oman. Het is een moslimland waar andere gewoonten en normen gelden. Toen ik in Muscat was meerde er net een cruiseschip aan in de haven. De toeristen liepen zonder na te denken de stad in met hun korte rokjes en hemdjes. Het wordt gedoogd, maar is natuurlijk erg onaangepast. Bedek in ieder geval je schouders en knieën als je in Oman op straat loopt.

Info

Facebooktwittergoogle_plusredditmailFacebooktwittergoogle_plusredditmail

Geschreven door Louise Bekijk alle blogs van deze auteur →

Ik reis graag over de wereld. Genieten van de (vaak) warme klimaten, highlights ontdekken en lekker eten en drinken. Op LFDK.nl lees je mijn belevenissen tijdens rondreizen, zonvakanties en citytrips. Mooie bestemmingen, leuke bezienswaardigheden en fijne hotels en restaurants. Ook ervaringen of verhalen? Reageer op mijn blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *