Ontdek het oude Egypte in Luxor

Ontdek het oude Egypte in Luxor

Waarschijnlijk ken je Egypte van de kustplaatsen Hurghada en Sharm-el-Sheikh. Je moet echter verder het binnenland in als je geïnteresseerd bent in het echt oude Egypte. Luxor is een goede uitvalsbasis om het leven van de farao’s en koninginnen te ontdekken. Bezoek in ieder geval de Valley of the kings, de Valley of the queens, de tempel van Hatsjepsoet en het Luxor Museum om een goed beeld te krijgen van de Egyptische oudheid.

Valley of the kings

In de valley of the kings vind je 63 graftombes waarvan er zo’n tien opengesteld zijn voor publiek. De vallei zelf is bloedheet en bestaat uit rotsachtig gebied zonder een takje groen. Het oostelijke deel van de vallei is het deel waar je de graftombes kunt bezoeken. Men vermoedt dat er in het westelijke deel van de vallei ook nog graven verborgen zijn. Her en der zie je dan ook wetenschappers op zoek naar aanwijzingen. Het lijkt onbegonnen werk.

Het hoogtepunt van de Valley of the kings is het bekende graf van Toetanchamon. Zijn tombe is opengesteld voor publiek en maakte behoorlijk indruk op mij. Je waant je in zo’n andere omgeving dat het moeilijk te bevatten is dat deze wereld in die tijd echt bestond. Het graf van Toetanchamon is als een van de weinige tombes vrijwel ongeschonden. Helaas is het een graf zonder veel pracht en praal, waarschijnlijk was het bedoeld voor iemand anders. De graftombe van Toetmoses IV is niet af, maar ik vond de muurschilderingen in dit graf het mooist. Onthoud goed dat je geen foto’s mag maken in de graftombes.

Overigens raad ik aan om de Valley of the kings met een gids te bezoeken. Wij deden een dagtour vanuit Luxor met ook een bezoek aan de valley of the queens en de tempel van Hatsjepsoet inbegrepen.

Valley of the queens

In de Valley of the queens liggen koninginnen, kinderen en edelen uit het Nieuwe Rijk. Over het algemeen is het hier veel rustiger dan in de Valley of the kings. Hoogtepunt is het graf van Nefertari met enorm gedetailleerde muurschilderingen. Je moet voor deze tombe een apart kaartje kopen en er mag maar een beperkt aantal bezoekers per dag naar binnen. Wat mij betreft wel de moeite waard.

Tempel van Hatsjepsoet

Koningin Hatsjepsoet regeerde als een van de weinige vrouwen een tijd in Egypte. Om ook na haar dood te kunnen laten zien hoeveel macht zij had, liet ze een tempel bouwen op de heilige plek Bahari. De tempel heeft veel verwoestingen doorstaan en dit zie je terug. Er is een aantal beelden overgebleven, maar deze zijn in de meeste gevallen beschadigd. Ook de muurschilderingen zijn veelal geschonden. Het bijzondere verhaal van Koningin Hatsjepsoet (ze schijnt haar zoon tientallen jaren opgesloten te hebben om te voorkomen dat hij koning werd) boeide mij eerlijk gezegd meer dan de tempel zelf.

Luxor

Verwacht niet teveel van de stad Luxor zelf. Bij Luxor denk ik aan de souks, aan het getrappel van paarden die koetsen met toeristen voorttrekken, aan erg opdringerige verkopers en natuurlijk aan de sprookjesachtige Nijl. Het Luxor Museum in het centrum is de moeite waard. Hoogtepunten zijn schatten uit het graf van Toetanchamon en twee mummies: Ramses I en Ahmose.

Ik verbleef in Hotel Mercure Luxor met uitzicht op de Nijl. Een fijne plek in een wat mij betreft verder onaantrekkelijke stad.

Info

  • Mijn reistijd: maart 2009
  • Beste reistijd: januari en februari
Facebooktwittergoogle_plusredditmailFacebooktwittergoogle_plusredditmail

Geschreven door Louise Bekijk alle blogs van deze auteur →

Ik reis graag over de wereld. Genieten van de (vaak) warme klimaten, highlights ontdekken en lekker eten en drinken. Op LFDK.nl lees je mijn belevenissen tijdens rondreizen, zonvakanties en citytrips. Mooie bestemmingen, leuke bezienswaardigheden en fijne hotels en restaurants. Ook ervaringen of verhalen? Reageer op mijn blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *